שביל סובב בנימינה
דברי ימיה של בנימינה נטועים עמוק באתוס הציוני וביישוב הארץ: עלייה, חקלאות, יין, תעשיית בשמים (כן, מושבת היסמין, כך כונתה בנימינה) ולא פחות חשוב, בנימינה קשורה היטב לתרבות הישראלית. טובי השירים המזוהים עם התרבות הישראלית נכתבו על ידי אהוד מנור שנולד וגדל בבנימינה ואת חלק משיריו הידועים נפגוש בשמות הכיכרות המציינות את שיריו. שביל סובב בנימינה הוא שביל מעגלי הפותח בפני המשתמשים צוהר להיכרות קרובה עם ישוב ייחודי זה. מיקומה של בנימינה – גבעת עדה למרגלות הכרמל הדרומי, מקנה לה יתרון של גישה נוחה לשטחים פתוחים ולתיירות שטח.
השביל מתחיל ומסתיים בתחנת הרכבת בנימינה, כדי לאפשר למבקשים מכל קצווי הארץ להשתמש ברכבת ובמגרש החניה שבמקום. השביל מתאים לכל סוגי הספורט העממי: הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים (אפשר להגיע איתם ברכבת) וגם לנסיעה ברכב שטח עם עבירות קלה. כל המסלול עובר בדרכים חקלאיות/ציבוריות ומעצם היות השביל מעגלי, ניתן להתחיל ולסיים אותו מכל נקודה ומכל כיוון (עם או נגד כיוון השעון). שימו לב, חלק גדול של כיכרות בנימינה נקראות על שמות שיריו של אהוד מנור. שמות הכיכרות הרשומים כאן מהווים גם קישור למילות השיר.
מומלץ לבצע את השביל בשלמותו אולם ניתן לחלק את השביל לשני קטעים המופרדים על ידי כביש 652 (קטע מערבי וקטע מזרחי). סיפור הדרך של שני הקטעים מתואר עם כיוון השעון.
הקטע מתחיל בתחנת הרכבת בנימינה ומסתיים בכיכר צומת הרחובות השיש/נחלת ז'בוטינסקי (בכביש 652). אורך הקטע כ-10 ק"מ.
מתחנת הרכבת לזרעוניה
מתחנת הרכבת פונים לכיוון דרום, במקביל לכביש 652, כ-350 מטרים עד כיכר "אני מכאן". מהכיכר ממשיכים עוד כ-150 מטרים עד כיכר "טוב שבאתם", שם פונים ימינה לכיוון כללי מערב, עולים על המדרכה בגשר מעל מסילת הרכבת ויורדים בצידו השני בכיכר הנמצאת בקצה רחוב 'האסיף'. מהכיכר פונים שמאלה לכיוון מערב בשביל הבטוח והמוגן מרכב, לצידו של כביש 6528. אחרי כ-700 מטרים מגיעים לבורג' בנימינה.
מהכיכר ליד הבורג' יוצאת דרך עפר לכיוון צפון ואחרי כ-400 מטרים היא מגיעה לקצה של חורשת איקליפטוס ולמסעף דרכים ובוחרים בדרך השמאלית הגובלת בחורשה מצד מערב. ממשיכים לכיוון צפון ואחרי כחצי קילומטר מגיעים לאתר בתוך חורשת האיקליפטוס (כ-30 מטרים מימין הדרך) המכונה "המכתש". כיום אתר זה הוא שקע מוזנח ששימש בעבר כבריכת אגירה למי באר וגם כבריכה. אחרי "המכתש" מגיעים לרחוב 'הברוש' פינת רחוב 'השחף' ואחרי עוד כ-150 מטרים, ברחוב 'השחף' מגיעים לכיכר "חבר היה חבר" (מהשיר ימי בנימינה של אהוד מנור) בכביש 653/רחוב 'ימי בנימינה' (כביש הכניסה לבנימינה מכביש 4). חוצים בכיכר את הכביש ופונים שמאלה לכיוון מערב, מגיעים לתחנת אוטובוס ומאחוריה פונים ימינה לכיוון צפון ונכנסים לרחוב 'השיבולים'. אחרי כ-250 מטרים מגיעים לשני אתרי מורשת של בנימינה "באר זרעוניה", שהיא באר אנטילית (בסרטון מודגם כיצד תפקדה) ו"חאן זרעוניה". מול הבאר האנטילית ישנו גן ציבורי מוצל (גן זרעוניה) בו ניתן לעשות הפסקת מנוחה. שימו לב: כיום חאן זרעוניה הוא בבעלות פרטית והמטיילים מתבקשים לשמור על פרטיותם.
מזרעוניה לשכונת נחלת ז'בוטינסקי
מאתרי זרעוניה ממשיכים צפונה בדרך עפר הנושקת לבתי שכונת זרעוניה ושכונת וורבורג. מדרך זו ניתן להשקיף על רכס חוטם הכרמל, ההולך ומתקרב ושולט על הנוף. אחרי כ-1100 מטרים הדרך מתעקלת בחדות ימינה לכיוון מזרח ואחרי עוד כ-250 מטרים מגיעים למזלג הדרכים ממנו מתפצלת דרך שמאלה לכיוון צפון, המובילה לנחל תנינים ולשביל ישראל ונוכל לבצע גיחה לאתר תחנת הקמח ההיסטורית אבו נור, הלוך ושוב.
אפשרות גיחה לתחנת הקמח אבו נור – מצומת הדרכים נוכל לעשות גיחה לכיוון צפון כ-300 מטרים לכל כיוון הלוך ושוב, לחבור לשביל ישראל וללכת לצפות בנקודת עניין בה ניתן לראות את שרידי אמת המים הרומית שהובילה מים לקיסריה ולידה, אתר היסטורי תחנת הקמח אבו נור. בתום הביקור נחזור על עקבותינו ונחזור לצומת הדרכים.
מצומת הדרכים נמשיך בדרך במגמה כללית דרומה עוד כ-220 מטרים ונראה מימין את גן האמה הרומית הבלתי גמורה. שנחשפה בשנת 1950. ניכנס לגן ואחרי סיור באמה הבלתי גמורה נחזור למסלול ונמשיך בדרך לכיוון דרום כ-270 מטרים ונגיע למסעף דרכים החוסה בצילם של עצי פיקוס גדולים. מכאן הדרך ממשיכה במקביל למסילת הרכבת עד גשר הרכבת מעל 'דרך ניל"י', מרחק של כחצי קילומטר. עוברים מתחת למסילת הרכבת ופונים בחדות שמאלה לכיוון צפון לרחוב 'השחר'. ממשיכים לכל אורך רחוב 'השחר' במקביל למסילת הרכבת, מרחק של כ-חצי קילומטר עד רחוב 'השיש'. בדרך נוכל לראות מצידנו הימני שני אתרי מורשת של בנימינה "בית אהוד מנור" (ברחוב 'השניים') ו"בית הספר התיכון הראשון" (ברחוב 'האורן'). בקצה רחוב 'השחר' מגיעים לצומת רחובות עם רחוב 'השיש' ופונים בו ימינה לכיוון מזרח. אחרי כ-כ-130 מטרים נגיע למסעף דרכים ממנו ניתן לבצע גיחה נוספת הלוך ושוב לגשר הרכבת על נחל תנינים.
אפשרות גיחה לגשר נחל תנינים – מהמסעף נפנה לכיוון צפון ונגיע לערוץ נחל תנינים. נמשיך עם הערוץ עד גשר הרכבת, מרחק של כ-800 מטרים הלוך ושוב לכל כיוון.
ממסעף הדרך עם רחוב השיש ממשיכים לכיכר אני בנימיני ולטיילת שלומיק (ע"ש שלמה גרבץ). בדרך נוכל לצפות לכיוון צפון ולראות את רכס חוטם הכרמל ומחצבת בנימינה. המעוניינים לסיים כאן את המסלול ולשוב לתחנת הרכבת, יפנו בכיכר אני בנימיני ימינה לכיוון דרום בכביש 652, תחילה ברחוב 'הגיבורים' ואחרי הכיכר הבאה ברחוב 'המסילה', מרחק של כקילומטר וחצי עד תחנת הרכבת (סוף קטע ראשון).
הקטע מתחיל/ממשיך בכיכר צומת הרחובות השיש/נחלת ז'בוטינסקי (בכביש 652) ומסתיים בתחנת הרכבת בנימינה. אורך הקטע כ-8.5 ק"מ.
מכיכר אני בנימיני לנחל תנינים
מכיכר אני בנימיני, בצומת הרחובות השיש/נחלת ז'בוטינסקי, פונים לכיוון צפון והולכים על המדרכה מצידו המזרחי של כביש 652 כ-120 מטרים, עד שמגיעים למסעף עם דרך וגשרון מעל נחל תמסח. במסעף פונים ימינה לכיוון מזרח (לפני השלט "פארק ז'בוטינסקי") וממשיכים בדרך זו, המקבילה לערוץ המוסדר של נחל תמסח. הדרך עוברת בשולי שכונת המגורים (נחלת ז'בוטינסקי) ומסתיימת אחרי כ-900 מטרים ברחוב 'הגיא'. בצומת הדרכים, ליד הגשר על נחל תמסח, פונים שמאלה לכיוון צפון לרחוב 'הגיא' ואחרי כ-200 מטרים הכביש מסתיים סמוך לגני ילדים ומתחילה דרך עפר. הדרך ממשיכה צפונה עוד 400 מטרים עד גשר מעל נחל תנינים.
מנחל תנינים לדרך מורן
לפני הגשר פונים ימינה לכיוון מזרח וממשיכים בגדה הדרומית של ערוץ נחל תנינים קרוב לשני קילומטרים בשטחים חקלאיים של בקעת הנדיב בנימינה. דרך זו עוברת בין מטעים ושדות חקלאיים ובעיקר בולטים בה כרמי היין. אחרי כשני קילומטרים מגיעים להסתעפות דרכים בה פונים בחדות ימינה לכיוון מערב (מעין פרסה). אחרי כ-370 מטרים מגיעים להסתעפות דרכים נוספת בה פונים שמאלה לכיוון דרום ואחרי כחצי קילומטר מגיעים ל'דרך מורן'.
מדרך מורן לתחנת הרכבת בנימינה
במסעף הדרכים פונים ימינה לכיוון מערב וממשיכים לכיוון בנימינה. אחרי כ-900 מטרים עוברים ליד האתר הארכיאולוגי "תל בורגה" ואחרי עוד כקילומטר אחד מגיעים לקצה רחוב 'האגסים'. ליד הצומת עם רחוב 'העבודה', נמצא "גן פיין" בו ניתן לעשות הפסקת מנוחה. מצומת רחוב 'האגסים' ו'דרך מורן' פונים שמאלה לכיוון דרום והולכים כקילומטר אחד בין שדות וכרמים, ולאורך עמודי העירוב, עד כביש 652. לקראת הסיום, הדרך עוברת בכיכרות "טוב שבאתם" ו"אני מכאן" ומשם קצרה הדרך לסיום השביל בתחנת הרכבת בנימינה (סוף קטע שני וסוף מסלול).
לתשומת הלב: 'דרך מורן' היא דרך רחבה ומשמשת נהגים רבים (המעלים אבק רב) לכן יש לנקוט בזהירות בשימוש בדרך זו. יש לציין כי הדרכים של שביל סובב בנימינה הן דרכים ציבוריות ואין לעשות שימוש בדרכים אחרות שהן פרטיות.
יישוב חקלאי משוכלל אשר יהיה מופת לרבים", כך התבטא הברון רוטשילד כאשר קנה את אדמות בנימינה בשנת 1900. המושבה בנימינה הוקמה בשנת 1922 והייתה לישוב המתוכנן הראשון בארץ ישראל שנבנה מהמסד עד הטפחות, לרבות תחנת רכבת, המהווה נקודת מוצא וסיום לשביל סובב בנימינה.
מאמרים, מחקרים, טיפים וסיפורים של הולכים
כאן תמצאו השראה להכניס עוד תנועה לחיים
יש מי שבא בשביל הכושר ויש מי שמחפש חברותא. לא משנה למה אתם באים – העיקר שתצאו לדרך. מצאו קבוצה הקרובה לביתכם או הקימו אחת ותתחילו ללכת. וגם, אהבת הארץ, אמרנו?