דילוג לתוכן

אתגרי ההליכה בשטחים הפתוחים

"קומו, התהלכו בארץ לאורכה ולרוחבה כי לנו ניתנה". בפראפרזה על הציווי המקראי לאברהם, יכול כל אחד מאיתנו לאמץ ציווי זה ולראות כי טובה הארץ מאד מאד. הארץ אכן יפה וטובה היא ומי שחונן את עפרה מכיר בתרומת ההליכה ועד כמה היא פותחת את חדרי הלב לאהבת האדם והמקום.  

ההליכה בשבילי הארץ מעמידה אתגרים לא מעטים בפני המבקשים לדעת את סודותיה. דוח של מכון דש"א[i] האיר במקצת את הבעיות והאתגרים הניצבים בפני המטיילים בשטחים הפתוחים תוך דגש על השטחים החקלאיים וכך נכתב במבוא לעבודה: "עבודה זו עוסקת בממשק בין מטיילים לבין השטחים החקלאיים…הולכים ומתגלעים קונפליקטים בין פעילות הטיילות לבין הפעילות החקלאית. החששות בקרב ציבור החקלאים ומקבלי ההחלטות מההשלכות השליליות ומהנזקים הנגרמים על ידי מטיילים מביאים לא אחת לחסימת שבילים ודרכים, או להתנגדות של חקלאים לתוכניות פיתוח למטרות פנאי ונופש…" (עמוד 3). במאמר הנוכחי אתמקד בעיקר באתגרים המזומנים למי שנטל את מקלו ותרמילו ואנסה להציע כיוונים ורעיונות להתמודדות עם אתגרים אלה.

שינויים בשטח

השטחים הפתוחים נתונים לשינויים מתמידים. שום הערת אזהרה בטאבו אינה מבטיחה כי מסלולי הליכה ורכיבה המשרתים את הציבור חסינים מפני שינויים. הסיבות רבות: בצד האחד הפקעות לצורך פיתוח סביבתי, סלילת כבישים ומסילות רכבת והקמת שכונות מגורים ומהצד השני, הרחבת וגידור שטחים חקלאיים על חשבון שטחים פתוחים. יש גם שינויים התומכים בהרחבת "שטחי המחייה" למטיילים כמו הרחבת שטחי שמורות טבע. הנה כמה דוגמאות משני העולמות: הקמת מסילת הברזל המזרחית היוצאת מפרדס חנה וחדרה דרומה ותוכנית מסילות החוף המהירות שינו וישנו באופן דרמטי מסלולי טיול באזורי הצפון והמרכז. מאידך, התקבלה תכנית להרחבת שטחי שמורת ביצת זיתא, ליד חדרה שעשויה לפתוח בפני הציבור עולם של טבע הולך ונעלם.

טוב יעשו רשויות התכנון אם יביאו בחשבון הקמת מספיק מעברים בטוחים להולכי רגל ומטיילים. הכבישים העורקיים בישראל ובמיוחד מסילות הרכבת אינן מתחשבות די הצורך בפיתוח תכנון מעברים בטוחים. במקרים הטובים ביותר המתכננים מתחשבים בצורכי החקלאות ובונים מעברים לכלים חקלאיים שמספרם זעום ואינו מספיק לצורכי פנאי ונופש.  

שמירה, ביטחון ופשיעה

לנוכחות מטיילים בשטחים הפתוחים יש חשיבות גם בשאלת השמירה עליהם. הביטוי באנגלית Use it or lose it נכון גם לשימוש בשטחים הפתוחים, כי ללא נוכחות משמעותית בשטחים הפתוחים אנו עלולים לאבד אותם לכל מיני בעלי עניין שטובת הציבור לאו דווקא לנגד עיניהם. השתלטות על שטחי ציבור, גידור פרוע וגם כתובות גרפיטי המעידות על כוונות לא טהורות. מי שמטייל ביער עירון ובגבעת חרבת עבאס ליד חריש נתקל בכתובות גרפיטי מרובות עם הכיתוב الله, דבר שאינו מוסיף שקט למטייל. מהצד השני, חקלאים חוששים מפשיעה חקלאית ונוקטים בדרכים שונות כדי להגן על רכושם ובהם הקמת מחסומים, שילוט וגידור. גניבות של תוצרת חקלאית ופגיעה ברכוש נעשים בעיקר על ידי "גיבורי הגה" בדרכים ופחות על ידי מטיילים ברגל או רוכבי אופניים. עיקר הפגיעה מידי מטיילים ברגל היא קטיף של תוצרת חקלאית, אולם היקף הנזק הנגרם מתופעה זו שנוי במחלוקת. על פי הדוח של מכון דש"א (עמוד 21) הפגיעה על ידי מטיילים לובשת כמה צורות: פגיעה בציוד חקלאי, פגיעה בשטחים חקלאיים (בעיקר על ידי רכב), הטרדת חיות משק, הרמת אבק, ובזבוז מים.

תיאוריות קרימינולגיות שונות מקנות לנוכחות בשטח חשיבות בהרתעת עבריינים. מלבד נוכחות מקרית או מתוכננת של סיורי ביטחון, יש גורמים מוסדיים כמו רשויות אזוריות התורמות לעיצוב השטח באופן המצמצם את סיכוני הפשיעה החקלאית. המושג הקרימינולוגי מניעה מצבית (Siuational Prevention) מביא לכלל ביטוי שורה של אמצעים כמו, מצלמות, מחסומים, עמודי אורות מהבהבים כחולים ושילוט אזהרה, לעיצוב השטח באופן המשגר מסר לעבריינים בפוטנציה להימנע מפעילות עבריינית, אחרת יבולע להם. מבחינה זו למטיילים בשטח, גם אם אינם מתכוונים לכך, יש דווקא תפקיד מרתיע מעצם נוכחותם בשטח, היכולה לחשוף פעילות עבריינית ולדווח למשטרה.

התמצאות בשטח

אתגר ההתמצאות בשטח הופך פתיר יותר ויותר עם השימוש ביישומוני ניווט מבוססי GPS. עם זאת, יציאה לשטחים לא מוכרים לפרק זמן ארוך יחסית מחייבת היערכות מתאימה הכוללת גם הכנה ולימוד מוקדם של השטח ולא פחות חשוב, הצטיידות במפה קשיחה למקרה שהטכנולוגיה תכזיב. אין לזלזל גם בשטחים הקרובים לבית ואין להניח כי ניתן בקלות לפתור בעיות התמצאות גם אם מדובר במסלולים קצרים. באתר הולך טוב כל מסלול מתועד עם מפה וקישור ליישומון הניווט off-road וההמלצה שלנו לשימוש במסלולים המוצעים היא להדפיס את מפת המסלול ולהשתמש ביישומון. יש לשים לב במיוחד שלא להיקלע לשעות החשיכה, אם הדבר לא תוכנן ולסיים את המסלול כשעה לפני שקיעה.

אנא עיינו בכללי התנהגות בשטח באתר זה.

סיכום

הליכה בשטחים הפתוחים תורמת לגוף ולנפש והמחקרים על תרומתה רבים מספור. מעבר לכך, אדם המכיר את השטחים הפתוחים בסביבתו יכיר בערכו של מקומם מגוריו, יכיר את מחזור השנה בסביבה, איזו פריחה יש ומתי והיכן מסתתרות פינות החמד.

עם זאת, היציאה לשטחים הפתוחים דורשת הכנה מוקדמת והכרת המגבלות המוטלות על המטייל, כיבוד זכויות החקלאים, הימנעות מפגיעה ברכוש , המנעות מפגיעה בבעלי חיים ובעיקר הימנעות מחשיפה מיותרת לסיכונים בטיחותיים וביטחוניים, הישמעות להתראות והצטיידות בנשק אישי לבעלי רישיון.

ונסיים בשירם של אמיר גלבוע ושלמה ארצי: פתאום קם אדם בבוקר ומרגיש כי הוא עם ומתחיל ללכת, ולכל הנפגש בדרכו קורא הוא שלום.


[i] איריס האן ואח'. (2014). ממשק דרכים ושבילי מטיילים בשטחים חקלאיים – דוח סופי. מכון דש"א.

שלט מידע והתראה למטייל בשטח חקלאי

שתפו

מאמרים נוספים

נשמח לשמוע מכם

אם יש לכם שאלה, רעיון למסלול הליכה, מחקר, או שתרצו לשתף אותנו בחוויה זה המקום. אנחנו מאמינים בצעדים קטנים שמובילים לשינויים גדולים.