דילוג לתוכן

ההר העגול בעמיקם

מסלול ההר העגול, היוצא ממושב עמיקם עובר באתר ההנצחה של קק"ל חללי הצנחנים במלחמת יום הכיפורים, עובר בין שדות ומטעי רימונים ונשירים באזור רמות מנשה וחוזר לאורך ערוץ נחל תנינים.

אורך המסלול

5

ק"מ

נקודת התחלה

רחוב נרקיס במושב עמיקם, מתחת להר העגול.

נקודת סיום

כנ"ל, המסלול מעגלי.

רמת קושי

בינונית/קלה

מה רושמים בוויז

ההר העגול עמיקם.

איך מגיעים

מצומת עדה (בין בנימינה ופרדס חנה) נוסעים מזרחה כשלושה קילומטרים עד מסעף הנמצא לפני הישוב גבעת עדה ופונים בו שמאלה לכיוון צפון (לכיוון עמיקם). מהמסעף ממשיכים עם הכביש שמספרו 654 קרוב לשבעה קילומטרים עד הכניסה למושב עמיקם, ונוסעים ברחוב הכלנית עד להר העגול. את הרכב יש להחנות ליד שביל הגישה להר העגול, בשולי הכביש.

קישור לישומון ניווט Off-Road

מפת המסלול

סיפור דרך

העלייה להר העגול

מתחילים את המסלול מרחוב נרקיס בעמיקם, עולים להר העגול, מקיפים אותו ויורדים חזרה. בראש הגבעה נמצא אתר הנצחה לחללי הצנחנים במלחמת יום הכיפורים וממנה נשקף נוף מרהיב לרמות מנשה.

מההר העגול לדרך המוביל הארצי

לאחר הירידה מההר העגול, פונים ימינה לכיוון צפון-מזרח והולכים כשני קילומטרים וחצי (קילומטר וחצי כפי שצוין ועוד מרחק ההקפה והירידה מההר) עד שמגיעים לדרך המוביל הארצי, המקבילה לכביש מספר 6.

מדרך המוביל הארצי לנחל תנינים

בדרך המוביל הארצי פונים ימינה לכיוון דרום והולכים כ-600 מטר עד שמגיעים לנחל תנינים ומשמאלנו נראה את גשר כביש 6 על הנחל.

מנחל תנינים לסיום

ליד גשר כביש 6 על נחל תנינים פונים ימינה לכיוון מערב והולכים לאורך הגדה הצפונית של הנחל כקילומטר וחצי עד שמגיעים למסעף שבילים למרגלות ההר העגול, המוביל לעמיקם, שם פונים ימינה לכיוון צפון וחוזרים לנקודת היציאה ברחוב נרקיס בעמיקם.

סרטון להמחשת המסלול

ערך מוסף

ההר העגול – טבע, נוף והנצחה ברמות מנשה

ההר העגול ממוקם בלב פארק רמות מנשה – חבל ארץ יפהפה המשתרע בין רכס הכרמל ממערב להר אמיר שברכס השומרון ממזרח. גובהו הממוצע של האזור הוא כ־250 מטרים מעל פני הים, ושטחו של הפארק כ־84,000 דונם. בשנת 2011 הוכר הפארק כשמורה ביוספרית על ידי אונסק"ו – הגדרה המשקפת שילוב בין פיתוח אנושי מתחשב לבין שמירה על ערכי טבע מוגנים.

בפסגת ההר העגול שוכן אתר הנצחה לחללי גדוד 890 של חטיבת הצנחנים, שנפלו בקרבות מלחמת יום הכיפורים. האתר הוקם ביוזמת משפחתו של ראובן גלקין, בן מושב עמיקם, אשר נפל בקרב על הגשרים בחווה הסינית לאחר שהפיל מטוס מצרי. על גבורתו הוענק לו צל"ש מפקד האוגדה. האתר נושא את שמו של גלקין ומנציח את זכר חבריו לנשק שנפלו עמו.

מפסגת ההר נשקפת תצפית מרהיבה אל נופי רמות מנשה, בקעת הנדיב ונחל התנינים, והיא מהווה מוקד משיכה למטיילים, רוכבי אופניים ומבקרים.


אתרי הנצחה – עיצוב הזיכרון הקולקטיבי

אתרי הנצחה, כדוגמת האתר שבהר העגול, נועדו לעצב את הזיכרון הציבורי – מה נזכור, כיצד נזכור, ומה עלול להישכח. הקמת אתר הנצחה היא פעולה בעלת משמעות תרבותית וחברתית עמוקה, המבטאת את הדרך שבה קהילה מסוימת מבינה, מפרשת ומנציחה את האירוע או הדמות שהתרחשו או פעלו בהיסטוריה.

לפי אמנת בורה (Burra Charter) – מסמך עקרונות אוסטרלי לשימור אתרים בעלי ערך תרבותי – אתרי הנצחה מעשירים את חיי הקהילה, מעניקים תחושת רוחניות ושייכות, ומחזקים את הזהות המקומית והלאומית. הם משמשים כ"רשומות היסטוריות חיות", הממשיכות לספר את סיפור המקום והאנשים שחיו בו, לחמו ונפלו.

אתרים אלה מהווים חלק בלתי נפרד מהנוף הלאומי והחברתי שלנו – הם מספרים מי אנחנו, מאין באנו, ואילו ערכים עיצבו אותנו כחברה. (מקור: Murray, 2008. Public History Review).

בישראל, חוק גנים לאומיים, שמורות טבע, אתרים לאומיים ואתרי הנצחה, תשנ"ח-1998 מסדיר את ההקמה והשימור של אתרי הנצחה לאומיים. עם זאת, בשטח הציבורי ישנן אנדרטאות פרטיות רבות שאינן קשורות לביטחון, אינן עומדות בקריטריונים של ערכים היסטוריים ולאומיים ואינן תחת פיקוח ממלכתי.

משוב על המסלול