דילוג לתוכן

יער אלונה

מסלול יער אלונה עובר בשמורת טבע של חורש ים תיכוני המתאפיין בסבך של עצים ירוקי עד (בעיקר אלון מצוי) ומטפסים. ההליכה ביער בשבילים צרים המיועדים לרכיבת אופניים ומקנה להולך בהם תחושת התרוממות.

 

אורך המסלול

6.4

ק"מ

נקודת התחלה

חניון מי קדם.

נקודת סיום

כנ"ל, המסלול מעגלי.

רמת קושי

בינונית/קשה

מה רושמים בוויז

פארק אלונה מי קדם.

איך מגיעים

מצומת עדה (בין בנימינה ופרדס חנה) נוסעים מזרחה כשלושה קילומטרים עד מסעף הנמצא לפני הישוב גבעת עדה ופונים בו צפונה (שמאלה) לכיוון עמיקם. מהמסעף ממשיכים קרוב לשישה קילומטרים עד אתר 'מי קדם'.

קישור לישומון ניווט Off-Road

מפת המסלול

סיפור דרך

 יציאה מחניון אתר מי קדם
מתחילים מחניון אתר "מי קדם", פונים מזרחה לאורך דרך עפר הצמודה לכביש, ואחרי כ־50 מטרים פונים שמאלה לכיוון צפון. הולכים בשוליו של כרם מגודר ולאחר כ־130 מטרים מגיעים לצומת בו פונים ימינה לכיוון מזרחה. ממשיכים עוד כ־170 מטרים ומגיעים לדרך ראשית של פארק אלונה המובילה להר חורשן ומסומנת בסימון שבילים כחול.

הכניסה לשטח הפתוח של הפארק
בדרך הראשית פונים שמאלה לכיוון צפון וממשיכים כ־350 מטרים עד למסעף בו רואים מימין דרך מגודרת בין חלקות מטעים. פונים ימינה לכיוון מזרח וממשיכים עוד כ־100 מטרים עד שער הכניסה לשמורת הטבע, פותחים אותו וממשיכים ישר. לאחר כ־250 מטרים מגיעים לצומת שבילים, לצד מתקן מתכתי ופונים בו שמאלה לכיוון צפון.

הליכה בסינגל בתוך החורש
הולכים בשביל אופניים צר (סינגל), מוצל ונעים, מרחק של כ-1.5 ק"מ, בתוך יער חורש טבעי.
השביל ברור ואינו כולל הסתעפויות רבות והוא מסתיים ליד שלט מתכתי המציין סינגל אהוד 3. מנקודה זו אפשר להמשיך במסלול מקוצר או ארוך.

מסלול מקוצר:

מהשלט "סינגל אהוד 3", פונים שמאלה לכיוון מערב ויורדים בשביל מרחק של כקילומטר אחד עד למפגש עם הדרך הראשית של הפארק. במפגש פונים שמאלה לכיוון דרום והולכים כ־600 מטרים בחזרה לחניון מי קדם.

מסלול מוארך:

מהשלט סינגל אהוד 3, ממשיכים ישר (צפון מזרחה), עוברים שער מתכתי (מעליו או מהצד),
ולאחר כ־150 מטרים מתחברים לשביל צר לאורך גדר וממשיכים לאורכה במגמת בעלייה מתונה כ־650 מטרים. במסעף סינגלים בוחרים את השביל הפונה שמאלה לכיוון מערב ויורדים איתו מרחק של כ־1.2 ק"מ, עד שהוא החיבור לדרך הראשית להר חורשן. פונים שמאלה לכיוון דרום והולכים כ־2 ק"מ בירידה מתונה עד לנקודת הסיום – אתר מי קדם.

 

 

סרטון להמחשת המסלול

ערך מוסף

שימור יערות אלון התבור

יערות ארץ ישראל נתונים ללחצים רבים ובעיקר זה של האדם המשנה את תנאי הסביבה ופוגע במינים של החי והצומח. כדי לנהל נכון את הצומח הטבעי ולהפיק ממנו את המיטב נדרש מחקר יסודי, לרבות ובעיקר מחקר גנטי למניעת סיכונים ובעיקר סיכון של סחף גנטי (Genetic drift), העלול לפגוע בשונות הגנטית של המין.

המין אלון התבור הוא עץ נשיר חובב חום האופייני לאזור מזרח הים התיכון וצומח בגבהים שבין 50 עד 500 מטרים ובמקרים נדירים עד 1000 מטרים. מאז התיישב האדם בארץ ישראל והלבנט הוא תרם רבות לפגיעה ובירוא יערות של מיני העצים בעלי העלים הנוקשים והרחבים האופייניים לאזור ובהם אלון התבור, תהליך שגרם ליצירת איים קטנים של אוכלוסיות מין זה. תנאים אלה של בידוד גיאוגרפי בין האוכלוסיות השונות של אותו המין עלולים למנוע החלפת חומר גנטי ביניהם, לפגוע בשונות הגנטית ולהעמיד את המין בסיכון הישרדותי. כמו עצי אלון אחרים, חסר מידע גנטי על אלון התבור שיוכל לסייע לשימורו מבחינה גנטית ולנהל נכון את מערכת הייעור שלו.

חוקרים ממכון וולקני בישראל[1] שיערו כי הבידוד בין אוכלוסיות אלון התבור הביא לשונות גנטית ביניהן וביקשו למפות גנטית (על ידי בחינה מולקולרית של ה-DNA) אוכלוסיות אלה של אלון התבור בישראל, כדי לרכוש ידע שיתרום לניהול נכון של יערות אלון התבור. ואכן, בעקבות המחקר ניתן היה לסווג את אוכלוסיות עצי אלון התבור לשלוש תת-קבוצות על פי המיקום הגיאוגרפי, שיש בניהן שונות גנטית מובחנת: אוכלוסיית הגולן והגליל העליון, אוכלוסיית הגליל התחתון ואוכלוסיית הכרמל, השומרון ומישור החוף. לידע זה יש חשיבות רבה בפרויקטים כמו השבת מין אלון התבור לטבע, כפי שנעשה בפארק השרון.

[1] Leonid Korol, G. S., & Schiller, G. TABOR OAK IN ISRAEL, GENETIC DIVERSITY WITHIN AND BETWEEN POPULATIONS'‏

אלון התבור

שינרין יוקו (אמבטיית יער ביפנית) היא כניסה לעומקו של יער והליכה בו במטרה לחדש את אנרגיית הגוף והנפש ולשקם ולרפא בעיות בריאותיות הנובעות מאורח החיים היושבני. אמבטיית יער היא מסורת עתיקה ביפן וכוללת הליכה, ישיבה, התבוננות והתעמלות בין העצים. אמבטיית יער יכולה לשמש שיטה להפחתת סטרס ועשויה לסייע בהרפיה פיזיולוגית. "תרפיית היער", שיטת טיפול המתחילה לקבל תשומת לב מחקרית, דומה מאוד ל"אמבטיית היער". היא כוללת פעילויות במרחב סגור וביער במשך יומיים, שמטרתן לגרום להתרעננות, להרפיה ולרגיעה ולשיקום הקשב (מקור – מינץ ועמיתיה, 2021. יער, קרן קיימת לישראל). למאמר המלא לחצו כאן.

משוב על המסלול