דילוג לתוכן

הליכה סדירה מונעת נפילות מבוגרים

נפילות של אנשים מבוגרים מהוות סיכון בריאותי, כמו שברים ואשפוזים ולכך מתלווה גם פחד מפני פעילות עקב החשש מנפילה. הסטטיסטיקה מראה כי שליש מהאנשים המבוגרים (מעל גיל 65), החיים בקהילה חווים נפילה במהלך חייהם. בישראל, ערך משרד הבריאות בשנת 2019 סקר נפילות מבוגרים (סקר נפילות לאומי בישראל 2019) שפורסם בשנת 2021 ומצא ששיעור המבוגרים בני 65 ומעלה שדיווח על נפילות בשנה האחרונה, עמד על23.8% (שיעור הנפילות בקרב נשים היה גבוה יותר), ומכלל הנופלים 14.2% אושפזו בעקבות האירוע. זאת ועוד, קרוב למחצית המשתתפים בסקר (48.3%) דיווחו על חשש עתידי לנפילה ובקרב מי שחווה נפילה עמד שיעור החוששים על 69.9%. לנפילות מבוגרים יש גם היבט כלכלי, מעבר לפגיעה באיכות החיים ואף בתוחלת החיים. אחת התוצאות העיקריות של נפילת מבוגרים היא שבר בצוואר הירך ועבודה שנעשתה בעניין זה הראתה כי בישראל היקף ההוצאות של טיפול בשברי צוואר ירך עמד על 500 מיליון ש"ח. הסקר מראה בברור על הצורך להתמודד עם התופעה  וההתערבות המקובלת היא להציע לאנשים מבוגרים להשתתף בתוכנית של פעילות גופנית למניעת נפילות, המבוססת על תרגילי שיווי משקל.  קבוצת חוקרים יפנית בראשות אוקובו (Okubo, 2016)[1] פרסמה מחקר בשנת 2016 בו הציגה את ממצאיה בשאלה: האם ההתערבות למניעת נפילות באמצעות תרגילי שיווי משקל היא האפקטיבית ביותר, או שיש אפשרויות אחרות כמו הליכה? מחקרים דומים בשאלה זו כבר נעשו קודם לכן והתוצאה הייתה שאימון שיווי משקל למניעת נפילות נמצא עדיף על פני הליכה. עם זאת, אותו מחקר נעשה באוכלוסיית מבוגרים בעלי מחלות רקע כמו פרקינסון או כאלה המאושפזים במוסדות רפואיים, המועדים מראש לסיכוני נפילה. הפעם ביקשו החוקרים לברר שאלה זו בקרב מבוגרים פעילים החיים בקהילה. למטרה זו הוקצו שתי קבוצות מחקר, האחת בה ההתערבות הנחקרת הייתה אימוני  שיווי משקל למניעת נפילה והשנייה קבוצת אימוני הליכה. קבוצת שיווי המשקל נפגשה פעם בשבוע במשך 12 שבועות, כל פעם למשך שעתיים בהם ערכו אימוני שיווי משקל, חיזוק שרירי הרגליים וטאי צ'י. קבוצת ההליכה התבקשה ללכת הליכה נמרצת מהירה יותר מהקצב הרגיל וכן התבקשו חבריה להגדיל את המרחק בהדרגה ולשם כך צוידו בשעוני צעדים. בתום המחקר התברר כי למרות שבהליכה סיכוני הנפילה גבוהים יותר מאשר באימון שיווי משקל, שיעור הנפילות בקרב קבוצת ההליכה היה באופן מובהק נמוך יותר, מאשר בקרב קבוצת אימוני שיווי המשקל.

[1] Okubo, Y., Osuka, Y., Jung, S., Rafael, F., Tsujimoto, T., Aiba, T., … & Tanaka, K. (2016). Walking can be more effective than balance training in fall prevention among community‐dwelling older adults. Geriatrics & gerontology international16(1), 118-125.‏

שתפו

מאמרים נוספים

נשמח לשמוע מכם

אם יש לכם שאלה, רעיון למסלול הליכה, מחקר, או שתרצו לשתף אותנו בחוויה זה המקום. אנחנו מאמינים בצעדים קטנים שמובילים לשינויים גדולים.