דילוג לתוכן

מחצבת ורד

רובו מסלול מחצבת ורד תוכנן על ידי קק"ל וסומן בצבע כחול, בתבנית של סימון שבילים. השביל עולה למגדל צופי האש ויורד בצידה השני של הגבעה. השביל יפה כל עונות השנה, אך מומלץ לבקר בו בסוף חודש נובמבר תחילת דצמבר, עת פורחים הנרקיסים הסתוויים בעיקר במדרון המשקיף על המחצבה.

אורך המסלול

5.1

ק"מ

נקודת התחלה

בכניסה למחצבת ורד, ליד מבנה האנטנה.

נקודת סיום

כנ"ל, המסלול מעגלי.

רמת קושי

בינונית/קשה

מה רושמים בוויז

מחצבת ורד

איך מגיעים

נוסעים מפרדס חנה – כרכור בכביש 65 לכיוון מזרח ומייד לאחר גשר המחלף של כביש 6 פונים ימינה על פי השילוט למחצבות ורד. נוסעים כמחצית הקילומטר עד האנטנה הנמצאת מימין לדרך ולפני הכניסה למחצבות.

קישור לישומון ניווט Off-Road

מפת המסלול

סיפור דרך

ממחצבת ורד למגדל צופי האש

בכניסה למחצבת ורד נמצא מבנה עם אנטנה ואחריו, בסמוך לצומת הדרכים, ישנו שלט של קק"ל המעיד ששם הגבעה "חירבת עבאס". מהצומת זה יוצאת דרך לכיוון דרום, העולה על ההר ואחרי כ-350 מטרים מגיעה לצומת שבילים בו פונים שמאלה לכיוון מזרח. באזור זה ניתן לראות עצי אלון תבור גדולי ממדים המכונים האלונים העתיקים. כ-180 מטרים אחרי הפנייה נראה לימיננו סימון שביל כחול שהתוואי שלו נסלל וסומן על ידי קק"ל. השביל הכחול עובר ב"קו גובה" (כלומר, פחות או יותר שומר על אותו הגובה) במקביל למחצבת ורד.

אלון התבור שבע ימים

המדרון בו עובר השביל ומשקיף על מחצבת ורד מתייחד בפריחה סתווית מרשימה ובעיקר בולט בה הנרקיס הסתווי (בחודש נובמבר). עוקבים אחרי הסימן הכחול ואחרי כ-1200 מטרים השביל מתעקל ליד נקודת התצפית על הכפר אום אל קוטוף ומתחיל לטפס לראש הגבעה. ממשיכים בשביל הכחול עוד כקילומטר עד שמגיעים למגדל צופי האש (מגדל התצפית סגור ואין לעלות עליו).

ממגדל צופי האש למחצבת ורד והסיום

ממגדל צופי האש ממשיכים בשביל המסומן בכחול והפעם השביל נמצא במגמת ירידה ואחרי עוד כקילומטר אחד מגיע לדרך המקיפה את הגבעה, בסמוך לכביש הכניסה לחריש. בדרך פונים ימינה לכיוון צפון וממשיכים בה כחצי קילומטר עד צומת שבילים. בצומת פונים ימינה לכיוון מזרח וממשיכים למרגלות הגבעה עוד כ-800 מטרים עד הסיום.

 

מגדל צופי האש

 

סרטון להמחשת המסלול

ערך מוסף

מחצבות ורד

מחצבת ורד היא מחצבת ענק מהגדולות ביותר בישראל, ששטחה כאלף דונם וממוקמת מצפון לחריש, במרכזו של יער עירון והיא בבעלות חברת שפיר תעשיות בע"מ. תוצרי הכרייה במחצבה הם אבן גיר מסוג דולומיט המשמש לייצור חצץ לסלילה ולתעשיית הבטון. חוזה החכירה של המחצבה מול רשות מקרקעי ישראל מתוכנן להסתיים בשנת 2033. עם סיום הכרייה שטח המחצבה מתוכנן לעבור שיקום ויתכן שישמש למטרות מגורים ותעשייה עבור העיר חריש.

לתשומת הלב: בכביש הכניסה למחצבה יש תנועה ערה של משאיות אל ומתוך המחצבה.

מחצבת ורד

עתיקות בנחל סמתר

נחל סמתר הוא אחד מיובלי נחל עירון וחוצה את מחצבת ורד הפועלת באפיקו עשרות שנים. בתחום שכורסם על ידי המחצבה נמצא בעבר המבנה העתיק המרשים ביותר בגבעות עירון שזוהה כמבנה קבורה – מאוזוליאום, שהיה בממדים 4×3.7 מ׳ ובו נמצאו חרסים מהתקופות הרומית הקדומה והביזנטית. המקום נחפר ע״י רשות העתיקות בשנת 1980 ולא נמצאו עדויות לכך ששימש לקבורה, ולכן הוסק שמדובר ככל הנראה על מגדל שמירה חקלאי (סקר מנשה חריש ומערב הר אמיר – מכון דש"א).

 

 

משוב על המסלול