דילוג לתוכן

שקע השרקרקים והמחנה הבריטי בפרדס חנה

מסלול שקע השרקרקים מתחיל ומסתיים בבית הקרח בכרכור, עובר בשקע שנחפר על ידי קבלני עפר ובו מקננת אוכלוסיית שרקרקים בנדידתה לישראל, עובר לד קיבוץ משמרות וחולף על פני מבנים ישנים והרוסים של המחנה הבריטי (מחנה 81) שהוסב למחנות עולים לאחר הקמת המדינה. בהמשך, עובר המסלול בתעלת נחלי מנשה, האיקליפטוס של מאיר אריאל (איקליפטוס עוג),וחוצה את נחל משמרות.

אורך המסלול

6.5

ק"מ

נקודת התחלה

בית הקרח בצומת הרחובות הנחילות/צליל, כרכור.

נקודת סיום

רמת קושי

בינונית/קלה

מה רושמים בוויז

בית הקרח כרכור

איך מגיעים

מרחוב המייסדים (הרחוב הראשי בכרכור) נוסעים לכיוון צפון עד הכיכר בצומת רחובות המייסדים/הגליל, שם פונים שמאלה ונוסעים עד המרכז המסחרי, פונים ימינה ונוסעים כ-200 מטרים עד בית הקרח.

קישור לישומון ניווט Off-Road

מפת המסלול

סיפור דרך

מבית הקרח למחנה הבריטי

התחלת השביל בצומת הרחובות הנחילות/צליל ליד בית הקרח. מכאן יוצאת דרך לכיוון מערב, הנושקת לשדה פתוח. לאחר כ-220 מגיעים לשקע גדול באדמה שנחפר על ידי קבלנים (כנראה ללא רישיון) לצרכי שימוש באדמה. שקע זה מכונה שקע השרקרקים. השקע נזנח והטבע חזר והשתלט עליו ובין השאר הוא מהווה מקום לשרקרק המצוי המגיע לכאן בחודשי האביב ומקנן בדפנות השקע.

הולכים לאורך צידו הדרומי של השקע בתוך חורש טבעי של עצי אלון התבור וכעבור כ-300 מטרים מגיעים לקרבת כביש הכניסה לקיבוץ משמרות, שם הדרך מתעקלת לכיוון ימינה לכיוון צפון ואחרי עוד כ-100 מטרים מגיעה לכביש. חוצים את הכביש (בזהירות) וממשיכים מערבה עוד כ-250 מטרים ומיד אחרי מבנה האנטנה פונים ימינה לכיוון צפון. הולכים במקביל למבנים התעשייתיים של קיבוץ משמרות כ-650 מטרים עד שמגיעים לדרך רחבה (רחוב יזרעאל) בה פונים ימינה לכיוון מזרח.

דרך זו מוליכה למחנות הבריטיים שהוסבו לאחר קום המדינה למחנות העולים. הולכים בדרך יזרעאל כ-300 מטרים, עוברים את צומת רחוב 'סביון' ומצד ימין נראה את שרידי המבנים של הצבא הבריטי.

מהמחנה הבריטי לתעלת נחלי מנשה

לאחר כ-300 מטרים מגיעים לצומת רחוב 'מרגנית' בו פונים שמאלה לכיוון צפון.רחוב 'מרגנית' הוא חלק מאזור התעשייה של פרדס חנה ומצטלב, אחרי כ-230 מטרים, עם רחוב 'תדהר' הרחוב הראשי של אזור התעשייה. ברחוב 'תדהר' פונים ימינה לכיוון צפון/מזרח, הולכים בצידו השמאלי (זהירות, אין שם מדרכה) ואחרי כ-100 מטרים מגיעים לרחוב 'נורית', שם פונים שמאלה לכיוון צפון.

ליד צומת הרחובות תדהר/נורית נראה מגדל מים מנדטורי. רחוב 'נורית' הוא דרך כבושה העוברת, אף היא, לצד מבנים מנדטוריים המשמשים היום מפעלי תעשיה וחינוך מיוחד. אחרי כ-400 מטרים הדרך מתעקלת ימינה וכעבור עוד כ-400 מטרים מגיעה לתעלת נחלי מנשה. מעט לפני התעלה עוברים ליד כניסה למרכז מיחזור (במזלג הדרכים בכניסה למרכז המיחזור בוחרים בדרך הימנית).

מתעלת נחלי מנשה חזרה לבית הקרח

כאשר מגיעים לתעלה פונים ימינה לכיוון מזרח, הולכים לאורכה, עוברים ליד גשרון על התעלה וממשיכים ישר וכעבור כ-660 מטרים מגיעים לכניסה לאזור התעשיה (קצה רחוב תדהר). מצומת הכניסה לאזור התעשייה ממשיכים ישר לאורך התעלה (לא נכנסים לרחוב) כ-380 מטרים ומגיעים לסכר ההטיה של נחל משמרות לתעלת נחלי מנשה. ליד סכר ההטיה צומח פרט בודד של דולב מזרחי.

כ-220 מטרים אחרי סכר ההטיה מגיעים לשביל הכניסה לקיבוץ משמרות, שם נמצא גשרון על פני התעלה. פונים שמאלה חוצים את הגשר ומיד אחריו פונים ימינה לכיוון מזרח והולכים כ-600 מטרים עד צומת שבילים המובילים לכרכור. בצומת זה צומח "איקליפטוס עוג" (המוזכר בשירו של מאיר אריאל "ארול").

בצומת פונים לכיוון ימינה לכיוון דרום, עוברים על פני גשרון של נחל משמרות וכעבור כ-700 מורים מגיעים לקצה רחוב 'המייסדים'. בנקודה זו פונים ימינה לכיוון מערב, הולכים כ-350 מטרים עד הגדר של קיבוץ משמרות וממשיכים בדרך המקבילה לגדרות הקיבוץ לכיוון דרום כ-250 מטרים עד רחוב 'הנחילות' ומשם ממשיכים ישר עד נקודת הסיום.

סרטון להמחשת המסלול

ערך מוסף

שקע השרקרקים

בשדה, סמוך לרחוב 'הנחילות' בכרכור ישנו בור ענק שנחפר בעקבות כריית אדמה בלתי חוקית ונוצר שקע שעל חלקו השתלט הטבע. על דופן השקע הצפוני/מזרחי, ליד עצי האשל, מקננים שרקרקים הנודדים אלינו בין החודשים מרץ ואוגוסט. יש להימנע מלהתקרב לדפנות השקע מחשש נפילה.

שרקרק מצוי. צילום, גיא לוויאן. התמונה מאתר רשות הטבע והגנים

חשיבותו של טבע עירוני כמו שקע השרקרקים

הגברת העיור והתחזיות של השפעות שינויי האקלים דורשים אסטרטגיות חדשניות על מנת לשמור על ערים בריאות ובעלות קיימא. לצורך זה נטבע הרעיון פתרונות מבוססי טבע (NBS- Nature-based solutions), לצורך חיפוש אסטרטגיות המתייחסות לפעולות בהשראת הטבע ושנועדו להתמודד עם מגוון אתגרים סביבתיים.

במאמר מסוג סקר ספרות הוערכו הראיות לגבי היתרונות לבריאות הציבור של חשיפה לסביבות טבעיות וכיצד ניתן למסגר ידע זה במסגרת תפיסת ה-NBS והתוצאות מראות שיש ראיות חזקות של שיפור סביבתי והפחתת חום בעיר, ולכך יש יתרונות בריאותיים (מקור – Environmental Research, 2017).

משוב על המסלול