דילוג לתוכן

פעילות גופנית, חיידקי המעיים ובריאות בגיל המבוגר

סימביוזה הוא מושג המתאר שיתוף פעולה בטבע בין לפחות שני אורגניזמים בו השותפים מפיקים תועלת הדדית משיתוף הפעולה. לאדם, כמו ליונקים אחרים, יש טריליוני שותפים החיים בסימביוזה עם האדם במערכת העיכול ושמם הכולל הוא מיקרוביום. תרומתם של חיידקי המיקרוביום ותפקודם החיוני לבריאות האדם הולכת ומתבררת ועדיין רב הסתום על הנגלה. אחד הנושאים הפתוחים שעדיין נמצא תחת זכוכית המגדלת המחקרית הוא האם יש קשר בין פעילות גופנית ובין האפקטיביות של המיקרוביום בגיל המבוגר?

בשנת 2020 היו בעולם 727 מיליון אנשים מגיל 65 ומעלה. מספר זה של מבוגרים יעלה ב-30 השנים הבאות ויגיע עד כדי מיליארד וחצי בני אדם מבוגרים. אחת מהתופעות האופייניות של האוכלוסייה המבוגרת היא חוסר פעילות המובילה לתחלואה הקשורה לכך. מדובר בנתון מטריד מפני שחוסר פעילות גופנית נחשב לגורם המוות הרביעי העולם והראשון בתרומתו למגוון מחלות כרוניות. מחקרים הראו כבר כי לפעילות גופנית יש אפקט דומה להתערבויות רפואיות מבחינת ההשפעה הרפואית והיא נחשבת כגורם מניעה שניוני אפקטיבי במחלות לב וסוכרת (מניעה שניונית – התערבות שנועדה למנוע החמרה במחלה ואף לרפא).

מחקרים מצאו כי הפעילות הגופנית משפרת את המיקרוביום מבחינת מגוון האורגניזמים והשפעתם החיובית התורמת להזדקנות בריאה. המיקרוביום מכיל טריליוני מיקרואורגניזמים, בקטריות, וירוסים, פטריות וחד תאיים האחראיים למגוון תפקודים חיוניים בגוף כמו עיכול וספיגת חומרי הזנה, ייצור חומרים התורמים לחילוף החומרים, בריאות מערכת החיסון, משק האנרגיה ומניעת דלקות. התרכובות המיוצרות על ידי חיידקי המעיים כוללות לדוגמה, שרשרות שומן קצרות המספקות עד 10% מהאנרגיה של הגוף, מווסתים את משק הגלוקוז, תורמים לחילוף החומרים של הכולסטרול ומערכת החיסון. פרט לכך בקטריות מסוימות במיקרוביום מייצרות מגוון ויטמינים ממשפחת ויטמין B ו-K ועוד ועוד. מן האמור לעיל ניתן להבין את חיוניות המיקרוביום לחילוף החומרים ולבריאות הכללית של הגוף והשלכותיו על הבריאות כאשר יש בו חוסר, במיוחד בגיל מבוגר.

רוב ימי האדם, המיקרוביום נמצא במצב יציב יחסית אך בגיל מבוגר חלים בו שינויים. המיקרוביום נעשה פחות יציב ופחות מגוון, דבר התורם לחולשת הגוף, ירידה ביכולת הקוגניטיבית ופגיעה בתפקוד הפיזי. מבחינת מגוון חיידקי המעיים, חלה ירידה בכמות החיידקים "הטובים" ועלייה בכמות החיידקים "הרעים" וביחד עם השינוי בהרכב המיקרוביום חלים גם שינויים בסגנון החיים כמו ירידת הפעילות הגופנית, שינויים בחוש הטעם, ירידה בהפרשת רוק, ירידה בכוח הלעיסה ועוד רשימה לא קצרה של חולשות האופייניות לגיל המבוגר ועליהן יש להוסיף תרופות שגם להן השפעות שליליות על הרכב המיקרוביום.

הפעילות הגופנית היא דרך לשיפור לשפר את המיקרוביום בגיל המבוגר היות והיא משפיעה על אברים רבים, תאי הגוף והרקמות והיא מעורבת במספר תהליכים מולקולריים חיוניים. מעבר לידע הרב שהצטבר על חיוניות הפעילות הגופנית לבריאות, כמו שיפור יכולות קוגניטיביות ותמיכה במערכת הלב והדם, יש מחקרים המראים כי לפעילות הגופנית השפעה מיטיבה על הרכב המיקרוביום בגיל המבוגר ואפילו תרומה להסגת תהליכים שליליים בחיידקי המעי האופייניים לגיל המבוגר.

צוות חוקרים בריטיים פרסם בשנת 2022 בכתב העת [i]Nutrients מחקר מסוג מטא-אנליזה בו נבחן הידע שהצטבר על אודות הקשר בין פעילות גופנית והרכב חיידקי המעי בגיל המבוגר. באופן כללי ניתן לומר שהעניין המחקרי בשאלה זו הוא בתחילתו, דבר שבא לידי ביטוי במספר המחקרים המצומצם שנמצא, ואכן רק 7 מחקרים שעמדו בתנאי מחקר קפדניים היו ראויים לסקירה זו.

המסקנה הייתה כי מספר המחקרים ואיכותם בשאלה עד כמה הפעילות הגופנית בקבוצת הגיל המבוגר משפיעה על המיקרוביום, הוא מוגבל בשלב זה ועדיין אין די ידע כדי לבסס מסקנות חד משמעיות והסכמה ולכן נדרשים מחקרי המשך.


[i] Ramos, C., Gibson, G. R., Walton, G. E., Magistro, D., Kinnear, W., & Hunter, K. (2022). Systematic review of the effects of exercise and physical activity on the gut microbiome of older adults. Nutrients14(3), 674.‏

שתפו

מאמרים נוספים

נשמח לשמוע מכם

אם יש לכם שאלה, רעיון למסלול הליכה, מחקר, או שתרצו לשתף אותנו בחוויה זה המקום. אנחנו מאמינים בצעדים קטנים שמובילים לשינויים גדולים.