כאבי גב תחתון נפוצים מאד ולרובם לא ניתן לאבחן סיבה מדויקת ומקור ברור. השפעתם של כאבי גב תחתון רבה על הפרט, על משפחות וגם על הכלכלה, באשר הם אחראיים להיעדרות מעבודה, אובדן פריון ועלות הטיפול בהם. היות והקשר בין פעילות גופנית ומגוון תועלות בריאותיות הוכח, נשאלת השאלה האם פעילות גופנית יכולה למנוע או להקל גם על כאבי גב תחתון.
קבוצת חוקרים מאוסטרליה החליטה לבדוק שאלה זו. עד אותה העת הממצאים לקשר בין פעילות גופנית וכאבי גב תחתון היו מעורבים והמנגנון המסביר את הקשר ביניהם נותר לא ברור. ההשערה שרווחה בעניין המנגנון המסביר קשר זה הייתה שחוסר פעילות גופנית יכול להוביל לירידה כוח השריר והגמישות וכתוצאה מכך לגרום לעמוד השדרה לסבול מפציעות וכאבים, אולם לא היו ראיות אמפיריות לכך. בסקר ספרות מחקרית נוסף נטען שפעילות גופנית ברמה בינונית ועצימה מפחיתה את הסיכון לפתח כאבי גב כרוניים בשיעור של 16-11%. עם זאת, סקר הספרות שטען זאת לא הגדיר באיזו אוכלוסיית מטרה מדובר ומה הייתה שיטת הניתוח הסטטיסטית. לדוגמה, הסקר עירב קבוצות של בני נוער ומבוגרים יחד וכן עירב משתנים נוספים מעבר לפעילות הגופנית, היכולים להשפיע על כאבי גב תחתון.
קבוצת החוקרים מאוסטרליה[1] סרקה את מאגרי המידע המחקריים ומצאה אלפי פרסומים על הנושא הנחקר. אחרי בדיקת כפילויות בפרסום נותרו כארבעת אלפים פרסומים רלוונטיים אך לאחר בדיקת תקצירי המחקר נמצאו 35 פרסומים איכותיים. גיל המשתתפים במחקר נע בין 18 – 100, מספר הגברים היה דומה לזה של הנשים. לאחר ניתוח סטטיסטי של נתוני המחקרים מצאו החוקרים כי קיים קשר הפוך בין פעילות גופנית וכאבי גב תחתון, כלומר יותר פעילות גופנית = פחות כאבי גב תחתון. עם זאת, לא נמצאו במחקרים שנסקרו ראיות על מינון הפעילות הגופנית היוצרת את האפקט הרצוי. עוד נמצא כי אלה המבצעים פעילות גופנית ברמה בינונית סובלים פחות כאבי גב תחתון בשיעור של 10% מאלה המבצעים פעילות גופנית מועטה.
[1] Alzahrani, H., Mackey, M., Stamatakis, E., Zadro, J. R., & Shirley, D. (2019). The association between physical activity and low back pain: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Scientific reports, 9(1), 8244.
